Voorkom een burn-out door genoeg te slapen.

Slaap is gewoonweg essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, vooral als je te maken hebt met stress en druk (wat in het hedendaagse leven dus voor de meeste mensen geldt). Een van de meest gehoorde klachten bij NCY is slaaptekort/slecht in slaap kunnen komen/ slecht kunnen doorslapen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een burn-out, een toestand van chronische uitputting en verminderde prestaties. Wellicht dat je reeds positieve ervaringen hebt met CBD olie, maar het is ook belangrijk om in breder perspectief te werken aan goede slaap. Ik geef je een aantal praktische tips waar je mee aan de slag kunt.

  1. Begrijp je slaapbehoeften
  2. Probeer een vast slaapschema in te bouwen
  3. Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan
  4. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine
  5. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging
  6. Zoek professionele hulp als dat nodig is

Begrijp je slaapbehoeften

De eerste stap om ervoor te zorgen dat je genoeg slaapt, is weten hoeveel slaap je nodig hebt. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor volwassenen varieert van zeven tot negen uur per nacht, afhankelijk van je leeftijd, levensstijl en gezondheidstoestand. Je kunt echter meer of minder slaap nodig hebben, afhankelijk van je individuele voorkeuren en omstandigheden. Om erachter te komen wat je optimale slaapduur is, let je op hoe je je overdag voelt en functioneert en experimenteer je met verschillende bedtijden en werktijden.

Probeer een vast slaapschema in te bouwen

Een van de beste manieren om de kwaliteit en kwantiteit van je slaap te verbeteren, is om je aan een consequent slaapschema te houden. Dit betekent elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend en op feestdagen. Door dit te doen train je je lichaamsklok om een natuurlijk ritme te volgen en wordt het makkelijker om in slaap te vallen en te blijven. Een regelmatig slaapschema helpt je ook om slaaptekort te voorkomen, dat je humeur, geheugen, concentratie en immuunsysteem kan verbeteren.

Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan

Een andere belangrijke factor om voldoende slaap te krijgen is om jezelf voor te bereiden op een goede nachtrust. Een ontspannende routine voor het slapengaan kan je helpen om tot rust te komen en je geest te kalmeren voordat je gaat slapen. Je kunt activiteiten ondernemen zoals lezen, naar rustgevende muziek luisteren, mediteren of rustige stretchoefeningen doen. Vermijd alles wat je kan stimuleren of stressen, zoals tv kijken, je telefoon checken, werken of verhitte discussies voeren. Denk er maar eens aan hoe slecht je slaapt als je bijvoorbeeld net nog een vervelende e-mail van je werk hebt gelezen of je net een discussie hebt gehad. Zorg er ook voor dat je slaapkamer comfortabel, donker, stil en koel is.

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine

Wat je overdag consumeert, kan 's nachts van invloed zijn op de kwaliteit en kwantiteit van je slaap. Cafeïne, alcohol en nicotine zijn allemaal stoffen die je slaapcyclus kunnen verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen of te blijven. Cafeïne kan je tot zes uur na consumptie alert houden, dus vermijd het drinken van koffie, thee, energiedrankjes of chocolade 's middags of 's avonds. Alcohol kan je diepe slaap en REM-slaap verstoren, die belangrijk zijn voor je gezondheid en welzijn. Denk maar eens aan net dat glaasje teveel voordat je gaat slapen en wat dat met je nachtrust doet. Nicotine kan je ook wakker houden en je slaapkwaliteit verminderen.

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je slaapgezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen stress te verminderen, je stemming te verbeteren en je hormonen te reguleren, wat allemaal kan bijdragen aan een betere slaap. Lichaamsbeweging kan je ook lichamelijk moe maken, waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt. Maar vermijd lichaamsbeweging te dicht voor het slapengaan, omdat dit je lichaamstemperatuur kan verhogen en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen. Heel goed is om al meteen in de ochtend een half uurtje buiten te wandelen. Streef in elk geval naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag.

Zoek professionele hulp als dat nodig is

Soms komt slaaptekort door een diepere onderliggende reden en heb je ondanks deze tips nog steeds slaapproblemen of voel je je opgebrand. Als je vermoedt dat je een slaapstoornis of psychische aandoening hebt (slaapapneu, depressie, angst of chronische stress) aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een arts of therapeut kan een diagnose stellen en je de juiste behandeling en ondersteuning bieden. Voldoende slaap is cruciaal voor je welzijn en prestaties, dus negeer of verwaarloos je slaapproblemen niet. Het is ook fijn om dingen uit te proberen, elk mens is immers anders.

Heb jij zelf ook nog fijne tips, deel ze dan graag met ons.