Dealen met stress - Mijn aanpak

Stress. We hebben het allemaal wel eens, toch? Ik in ieder geval wel. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander, echter over het grote geheel gezien ervaren mensen steeds meer stress. Gelukkig kunnen we tot op een zekere hoogte zelf veel invloed uitoefenen op de hoeveelheid stress die we ervaren.

In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke tips tegen stress. Op het moment dat ik veel stress ervaar dan zet ik deze ‘trucjes’ in om het stressniveau af te nemen. Ook heb ik een aantal gewoontes in mijn dagelijks leven waardoor ik stress voorkom. Hierbij speelt CBD ook een rol. Heb ik je benieuwd gemaakt? Lees dan verder.. 

Ontdek de oorzaak - Stap 1!

De eerste en allerbelangrijkste stap tegen stress is het achterhalen van de oorzaak. Pas als je je bewust bent wanneer je stress ervaart en weet wat bij jou stress veroorzaakt, kun je het ook gericht aanpakken. Voorbeelden van stressbronnen zijn bijvoorbeeld: 

Je werk:

Nr. 1 oorzaak van stress bij veel mensen is de werkdruk die ze ervaren. Ga jij wel eens over je eigen grenzen heen? Bijvoorbeeld met het behalen van een belangrijke deadline.. 

Je relaties: 

Mensen om je heen die niet het beste met je voor hebben en die jou veel energie kosten, zorgen voor stress. Misschien kun je een poosje rationaliseren waarom je met deze mensen omgaat (misschien hebben ze jou wel nodig?), maar wat is daar de consequentie van op lange termijn?

Je omgeving: 

Waar je woont heeft een zekere impact op je stressniveau. Onderzoekers hebben ontdekt dat leven in de stad je brein (negatief) beïnvloedt. Waarschijnlijk is de oorzaak de drukte, het lawaai en sociale fragmentatie. Zoek dus wat vaker de natuur op!

Je keuken

Wat stop jij in je lijf wat je lijf niet nodig heeft? In zoveel voedingsmiddelen en supplementen zijn stoffen gestopt die synthetisch en kunstmatig zijn en jouw lijf is daar niet dol op. Eet zo gezond mogelijk! Zelf neem ik als toevoeging aan mijn voeding CBD Olie 5%. CBD heeft een stress-remmende werking. 

Troep in huis 

Vooral bij vrouwen stijgen de cortisol levels als er troep is. Nu herken ik dat enorm, ik vind een opgeruimd huis heerlijk en als ik dit niet heb en er weer vieze sokken rondslingeren of er lege chipszakjes liggen als ik na een dag werken thuis kom, merk ik wel dat ik daar wel eens last van kan hebben.

Tip: houd een stressdagboek bij voor een aantal dagen. Noteer elke keer de situatie waarin je stress ervaart. Op deze manier kan je goed uitzoomen en in helicopterview alles overzien. Dit heeft mij erg geholpen om mijn stressbronnen te ontdekken. 

Leren relativeren..

Vaak ontstaat stress niet door een stressvolle situatie, maar door de gedachtes die je over de situatie hebt. Dit is meteen de reden waarom de ene persoon sneller stress ervaart dan de andere persoon. Naast gedachtes speelt je persoonlijkheid ook mee. Iemand die bijvoorbeeld erg betrokken is bij anderen, of erg perfectionistisch, stelt hoge eisen aan zichzelf. Goed is dan niet snel genoeg en tijd voor ontspanning schiet er snel bij in. 

Merk jij dat je soms niet uit je negatieve gedachtenpatroon te halen bent? Dan moet je waarschijnlijk eens gas terug nemen. De realiteit is dat we niet zomaar op vakantie kunnen gaan of het leven op pauze zetten. Daarom moeten we leren relativeren in een korte tijd. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld onder de douche of tijdens een rondje wandelen. Stel jezelf eens de vraag: hoe zou ik over 1 jaar op deze situatie terugkijken? Waarschijnlijk is het antwoord gerustellend. 

Laat los waar je geen invloed op hebt

Soms maak je je druk om dingen die buiten je macht liggen. Leer jezelf aan om te kijken of je zelf invloed hebt op de situatie. Is dit niet het geval, laat het dan los. Is dit wel het geval, bepaal dan op welke manier je invloed uit kunt oefenen en kom in actie. Op deze manier voorkom je een hoop piekeren en gaat je stressniveau omlaag. Hoe je dit doet?

  1. Laat los waar je geen controle over hebt
  2. Laat los wat anderen van je vinden
  3. Laat perfectie los
  4. Laat je verwachtingen over anderen los

Loslaten betekent niet letterlijk ‘je handen ervan af trekken’. Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Andersom geldt dus ook dat controleren gebaseerd is op angst. En niemand wil leven op basis van angst, toch? Heb een beetje meer vertrouwen, het komt wel goed!

Vind een manier om je emoties te uiten

Een stressloos leven zullen 99% van de mensen nooit hebben. Logisch, het leven gaat niet altijd zoals je wilt en je hebt niet overal invloed op. Juist daarom is het belangrijk dat je wel een manier vindt om je emoties te uiten. Het onderdrukken van deze gevoelens kost veel energie. Die kun je beter besteden aan het aanpakken van je stressbronnen of negatieve gedachten. Zoek daarom naar een manier die bij je past om negatieve emoties kwijt te kunnen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om stoom af te blazen bij iemand anders? Of ga je liever even de natuur in, of tegen een boksbal slaan? Wanneer je weet wat jij fijn vindt, kun je dat gericht inzetten in stressvolle periodes. Voor mij werkt sporten erg goed! 

CBD Olie en stress - mijn ervaring

Mijn persoonlijke eerste ervaring met CBD en stress. In de periode dat ik nog als advocaat werkte ervaarde ik enorm veel stress. Na enkele weken CBD olie te hebben gebruikt besefte ik dat ik, heel geleidelijk, wat rustiger was geworden. Een soort innerlijke rust kwam over mij heen. Als er op het werk iets gebeurde liet ik het makkelijker van me afglijden en ik lag minder vaak te piekeren in bed. Was iets niet mijn verantwoordelijkheid? Dan zou ik er geen nacht minder om slapen. Morgen gaat de zon ook weer op. De “scherpe randjes” waren ervan af. Ik kon makkelijker verantwoorden dat het leven om meer draait dan alleen werk en tijdens de momenten dat ik niet aan het werk was, dacht ik er ook niet meer zo vaak aan wat er allemaal nog gedaan moest worden. Conclusie: meer innerlijke rust, betere nachtrust, overdag meer focus en productiever. 


Tot slot:

Ieder mens is anders. Mijn manier van omgaan hoeft niet jouw ideale manier te zijn. Echter is er denk ik wel een universeel advies voor iedereen: sta stil bij de stress die je ervaart. Erkenning is de eerste stap naar verbetering! Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en dat je ermee aan de slag gaat. Mocht je nog vragen hebben over hoe CBD Olie kan helpen bij stress? Neem dan gerust contact met mij op.