Hoe vaak pak jij je telefoon op per dag?

Ervaar jij stress door jouw mobiele telefoon? Deel eens eerlijk hoe vaak jij je telefoon oppakt per dag.

 Je vertrekt thuis en opeens schrik je! Je bent je telefoon vergeten. Oh nee, je “hele leven” staat hierin en je bent niet bereikbaar. Daarna vind je de telefoon toch in je tas en bent weer gerustgesteld. Herkenbaar?

Dit laat mij terugdenken aan de tijd dat we geen mobiele telefoon hadden. De vaste telefoon stond meestal ergens centraal in huis en je ging zeker niet langer telefoneren dan nodig. Dat was eigenlijk heerlijk rustgevend. 

Herken je het ook dat als de telefoon naast je ligt, je de neiging hebt om deze keer op keer weer op te pakken? Maar ligt de telefoon bijvoorbeeld in de auto, dan denk je er ook niet aan. Je krijgt dan geen prikkels.

Wat gebeurt er nou eigenlijk in je hersenen, waardoor de telefoon zo onmisbaar voor je is geworden?

Onze hersenen zijn dol op nieuwe prikkels en zijn daarom snel afgeleid. Hier is onze mobiele telefoon uitermate geschikt voor. Elke keer als je hierin kijkt, maken je hersenen dopamine aan (ook wel gelukshormoon genoemd). Dopamine werkt verslavend en daarom willen we er lekker veel van hebben. Heb je al eens gekeken in je telefoon hoe vaak je deze bijvoorbeeld oppakt? Heel eerlijk gezegd schrok ik hier zelf behoorlijk van (125 x per dag). Check dit zelf ook maar eens als eye-opener en om een stukje bewustwording te creëren. Deze info kun je vinden onder schermtijd in je telefoon.

Daarnaast levert het bovendien ook stress op om continue te worden geconfronteerd met dingen die je niet hebt. Je wordt continue geconfronteerd met een niet realistische wereld. Die persoon zit strakker in het vel, die heeft meer geld, bezoekt de mooiste plekken op de wereld etc.

Hoewel we deze afleiding dus heerlijk vinden, put het ons anderzijds ook uit en heb je daardoor minder focus en kan het zelfs leiden tot depressieve gevoelens. Zelf merk ik dat ik er soms echt moe van wordt en er klaar mee ben om de hele tijd met dat ding bezig te zijn. We willen ons namelijk juist fris en energiek voelen in ons hoofd. Daarnaast wil je ook oprecht in het moment aanwezig zijn en niet tijdens een gesprek continue op de telefoon kijken.

Anderzijds, en daar moeten we ook realistisch in zijn, is de telefoon ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De vraag is hoe vind je nou een goede balans? Ik geef je een aantal opties om over na te denken 😊

  • Plan schermvrije tijd in. Heel simpel laat de telefoon soms bewust thuis of bijvoorbeeld in de auto liggen als je gaat uiteten of bij je (schoon)ouders op bezoek gaat. Dit vind ik persoonlijk de makkelijkste. Verdergaande maatregelen kunnen zijn: plan je tijd zo in dat je bijvoorbeeld opstaat en dan tot 11.00 uur niks doet met je telefoon of na 20.00 uur telefoon in een afgesloten box doet tot de dag erna 08.00 uur;
  • Schakel je notificaties uit (Iphone: instellingen, berichtgeving);
  • Haal je e-mail van je telefoon af. Werkt ook heerlijk bevrijdend (wen je snel aan ook 😊);
  • Stel je schermtijd in, bijvoorbeeld maximaal 2,5 uur per dag.

Probeer het eens een maandje uit. Ik ben heel benieuwd of je tijd over gaat hebben op een dag 😊.