Leef langer door voldoende slaap

Kun jij je herinneren wanneer je voor het laatst echt goed hebt geslapen?

Verspilde tijd?

Slaap is lange tijd een ondergeschoven onderwerp geweest. Het wordt vaak gezien als “verspilde tijd”. Uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek van de laatste 30 jaren, is echter vast komen te staan dat goede slaap van fundamenteel belang is voor onze gezondheid. Dit is echt een vaststaand feit.

 Hoeveel slaap hebben we nou eigenlijk nodig?

Hier kunnen we lang en breed over praten. Ik ken zat mensen die betogen dat ze maar 5 uur per nacht nodig hebben. Bullshit! Vele, vele onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat we tussen de 7,5 en 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Minder is echt niet goed! Wie significant minder of meer (teveel slapen is ook niet goed) slaapt, ondervindt hiervan op lange termijn bijna onvermijdelijk problemen.

Insulineresistentie

Goede slaap is prestatie verhogend! Slecht slapen daarentegen verstoort de stofwisseling. En dat brengt ons vervolgens als snel tot het onderwerp stress. Door meer stress, slaap je slechter, maar van slechte slaap raak je ook weer gestrest. Deze effecten versterken elkaar. Zowel slechte slaap als stress activeren het sympathische zenuwstelsel dat betrokken is bij de vecht-of vluchtreactie en dat afgifte van glucocorticoïden -waaronder het stresshormoon cortisol- stimuleert. Cortisol zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat in het ergste geval kan leiden tot diabetes.

Slaap en hart-en vaatziekten

Het sympathisch zenuwstelsel biedt ook een verklaring tussen het verband tussen slecht slapen en hart- en vaatziekten en hartaanvallen. Stresshormonen als cortisol en adrenaline worden gemobiliseerd, waardoor onze hart- en bloeddruk omhooggaan. Slecht slapen heeft ongeveer hetzelfde effect. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen ongeveer 20% meer kans hebben op een hartaanval.

Slaap en de hersenen

 Slaap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, vooral als we ouder worden. Onderzoeken hebben aangetoond dat chronisch slecht slapen mogelijk zelfs een oorzaak is van alzheimer en dementie. Slaap blijkt net zo cruciaal te zijn voor het op peil houden van de gezondheid van de hersenen als voor het functioneren ervan.

Dit zijn in het kort een aantal ontzettend negatieve effecten van te weinig slapen. Je schrikt hier wellicht van maar dat is ook de bedoeling.

In mijn ogen zou slaap echt een topprioriteit in je leven moeten zijn!

Hoe kun je nou beter slapen (even uitgezonderd van ernstigere aandoeningen zoals bijv. slaapapneu)?

 Allereerst is het belangrijk dat je een omgeving voor jezelf creëert die goed slapen bevordert. Licht is de vijand van slaap. Zorg er dus voor dat je slaapt in een donkere ruimte. Alle lichtbronnen (dus ook je telefoon, laptop) moet je verbannen uit de slaapkamer. Kunstlicht brengt je dag- en nachtritme in de war en blokkeert de afgifte van melatonine, het hormoon dat tegen de hersenen zegt dat het tijd is om in slaap te vallen.

 Een kamertemperatuur van 18 graden blijkt optimaal te zijn. Een warm bad van tevoren werkt daarom ook goed, het is ontspannend maar tevens daalt onze lichaamstemperatuur als we in een koud bed stappen (tijdens slaap daalt onze lichaamstemperatuur met 1 graden).

Dan is het belangrijk wat we in ons lichaam stoppen. Alcohol is echt funest. Alcohol verandert in de loop van de nacht van vriend in een vijand omdat alcohol wordt gemetaboliseerd tot chemische stoffen die slaap juist tegengaan. Herkenbaar niet? Tevens laat alcohol een negatief effect zien op geheugen en cognitie. Denk maar eens hoe traag je bent na een nachtje doorzakken  Koffie dien je na de middag ook het beste te vermijden, aangezien de halfwaarde van cafeïne wel 6 uur kan zijn. Drink je om 15 uur nog een dubbele espresso, zit er om 21 uur dus nog cafeïne in je bloed.

Het is verder ook zeer belangrijk om je mentaal voor te bereiden op slapen. Doe dus vlak voor het slapen niks meer wat stress veroorzaakt. Meditatie is een goede manie om het sympathisch zenuwstelsel lager te zetten en voor te bereiden op slaap. Lezen werkt voor mij zelf bijvoorbeeld ontzettend goed.

Conclusie is dat goed slapen deels afhangt van: lichaamsbeweging, buitenlucht, verstandig eten en drinken, weinig of geen alcohol, goed stressmanagement.

Maak van slecht slapen vooral ook geen obsessie. Probeer van slaap juist je vriend te maken.

Wil je lezen over de voordelen van CBD bij slaap. Klik dan hier.