4X FUCK = GELUK

De laatste reis.

Vandaag zijn we samengekomen om afscheid te nemen. Ze had nog zoveel dromen, zoveel dingen die ze wilde doen, maar er helaas nooit van zijn gekomen. Ze werkte vooral hard en op de automatische piloot. Na de volgende mijlpaal wordt alles beter en heb ik tijd om te doen waar mijn hart echt sneller van gaan kloppen, is wat ze zei. Nog even volhouden en dan ben ik er. Altijd onderweg en daarom nooit op de juiste plek…

Zo wil ik niet herinnerd worden en vandaag wil ik je laten zien dat het ook anders kan. Ik geef je mijn persoonlijke Fuck formule.

Maar eerst wil ik je vragen 10 seconden na te denken of jij of dit moment het werk doet waar je happy van wordt?


1. Fuck verwachtingen

Je voldoet aan de regels van je ouders, van het schoolsysteem, van de heersende cultuur, je voldoet aan alle verwachtingen en toch voel je je nooit voldaan. Bang om uit de toon te vallen.

Op de basisschool blonk ik uit, beste in sport, uitstekende score bij de Cito toets dus, ik ging naar het VWO. Er werd van mij verwacht dat ik ging studeren. Rechten, dus ik zou advocaat worden. Top. Ook dat ging me goed af. Elk weekend werkend, elke avond werken, anders hoor je er niet bij. Ik voldeed aan ieders verwachtingen behalve aan die van mezelf. Ik voelde mij steeds ongelukkiger. Totdat ik dacht, en dit is echt waar: als ik vandaag sterf achter mijn bureau, heb ik dan alles gedaan wat ik wilde? Nee, dat was het moment dat ik mijn leven om heb gegooid en bewust keuzes ben gaan maken.

We willen allemaal doen aan de verwachtingen, een leuke partner, een sexbom, een goede ouder. Maar wat wil jij? Hoe wil jij herinnerd worden?

Zou je je leven anders inrichten als je nog maar 3 jaar te leven had? Of nog maar een maand of 1 dag? Wat zou je veranderen? Waar heb je spijt van? Als het vandaag je laatste dag zou zijn, kun je dan rustig gaan?

Het gaat er niet om dat je voldoet aan de verwachtingen van anderen, maar dat jij het leven leidt zoals jij dat wilt.

Feiten en data

Waarom is dit zo’n belangrijk onderwerp?

  • 1 op de 6 medewerkers kampt met burn out klachten (*bron TNO). Dit is onder andere toe te schrijven aan de hoge mate van emotionele betrokkenheid dat het werk verlangt en de stress die het werk met zich mee brengt. 

  • Ons werk is veranderd, maar het systeem niet. De 9-5 baan werd maar liefst 100 jaar geleden geïntroduceerd en is dus volledig achterhaald.

Er zij genoeg voorbeelden bekend bijv. in zweden waar men heeft geëxperimenteerd met een 6 urige werkdag.

Resultaat: minder stress/minder ziekte/meer geluk/meer winst

Het gaat niet om dit Zweedse systeem, het gaat erom dat je beseft dat het ook anders kan. Elk mens is uniek dus denk na over een systeem dat bij jou past.

Ik wil je nog een aantal fuck regels meegeven ter overdenking.


2. Fuck (leef)tijd

Waarom zouden we met 40 afgeschreven zijn? Laat staan met 50?

Laten we nu maar eens heel eerlijk tegen elkaar zijn. Ons is ingeprent dat we na een bepaalde leeftijd afgeschreven zijn en dat het te laat is om nog een carrière switch te maken. Kijk maar eens naar jezelf of om je heen naar mensen die hartstikke vast zitten, maar geen stap durven te zetten. Dit is ook het beeld dat gecreëerd wordt op social media, als je niet met 20 jaar miljonair bent, ben je niet succesvol. Bullshit! Niet is minder waar.

Stel je eens voor dat je geen geboorte certificaat zou hebben en dus niet zou weten hoe oud je bent? Hoe oud zou je dan zeggen dat je bent?

Ik ga je nu vertellen dat je nooit te oud bent om andere keuzes te maken. Ik ben er juist van overtuigd dat nieuwsgierigheid en nieuwe dingen je jong houden. Uit diverse studies blijkt dat mensen die zich jonger voelen dat dan ze op papier zijn, een lager risico hebben op depressie en zich langer lichamelijk fit voelen.

Ik vergeet nooit meer een sollicitatie die ik ooit voerde en er waren 3 mensen tussen 20 en 30 en 1 man van 55. Hij sprong er bovenuit, met zijn fitheid en enthousiasme. Leeftijd speelde geen rol meer.

Er zijn zoveel mensen die hebben gepiekt na hun veertigste.

- Henry Ford was 45 toen de Ford T uitkwam;
- Nelson Mandela was 76 jaar toen hij president werd van Zuid Afrika;
- Vera wang was journalist en startte op haar 40 pas in de fashion industry;
- Ray Kroc was 52 jaar toen hij zijn eerste mc Donalds vestiging opende.

Zelf ben ik met 32 en 39 nog een keer geswitcht.

Age is just a number.

Ter overdenking wil ik je het volgende meegeven. Als je echt doet wat je leuk vindt, zou je dan überhaupt ooit met pensioen willen gaan?

 

3. Fuck Status

Status heeft te maken met je ego. En je ego wil graag dingen, de nieuwste I-phone, een mooie auto, een bepaalde carrière.  Dat is opzich prima, behalve als het nooit genoeg is en je alleen nog maar ziet wat je NIET hebt in plaats van wat je wel hebt.

Toen ik stopte als advocaat kreeg ik oftewel te horen, wauw dit zou ik ook willen want ik zit momenteel ook niet op mijn plek, oftewel: Nee dit meen je niet hoe kun je dit doen? Je bent immers advocaat en hier heb je voor gestudeerd. Echt onbegrijpelijk dit.

Kijk naar de bucketlist. Hier staan alleen maar dingen op die je niet hebt. Ze leiden tot dromen van iets wat we nog niet gedaan hebben. Dit creëert onvrede.

Zoek het geluk in het NU.

Tijd nemen voor het eenvoudige en het zinvolle, waardering uiten, creatief blijven, elkaar aanmoedigen en ondersteunen.

Vraag jezelf af: Ben je bereid om een stuk status los te laten voor een stuk levensgeluk? Mijn vader zegt altijd (limburgs): Het letste Humme heet gein tesje. Met andere woorden in de kist neem je niks mee, behalve je glimlach.

 

4. Fuck het stemmetje in je hoofd.

Ons leven speelt zich grotendeels af in ons hoofd.

Wie krijgt er weleens kippenvel? Of voelt in een bepaalde situatie aan van mm dit moet ik eigenlijk niet doen? Je doet het toch en dat pakt altijd verkeerd uit.

Ik had dit vaak meegemaakt, ook in mijn professionele leven. Rare cliënt, moet je niet doen maar deed het toch vanwege de facturabele uren en dit pakte altijd verkeerd uit.

Intuïtie wordt helaas vaak nog altijd als iets zweverigs gezien. Ik hoor dit ook nog vaak bij bedrijven en rondom de natuurlijke producten van NCY. Dit is jammer want hier valt nog veel voordeel mee te behalen. Er is wetenschap achter je intuïtie. Het Heart math institute heeft hier onder andere onderzoek naar gedaan. Kortgezegd is de uitkomst dat het hart weet wat er gaat gebeuren voordat we dit kunnen waarnemen met onze ogen.

Flow of information:

Hart, brain, body.

Het hart weet welke beelden verschijnen voordat ogen het kunnen waarnemen. Stel er dreigt gevaar, je hart voelt dit, vervolgens vertaal je het in je hoofd en dan reageert je lichaam bijvoorbeeld middels je nekharen die recht overeind gaan staan.

Ik wil je aanmoedigen om meer te luisteren naar je hart en niet alles rationeel te benaderen. Jij weet diep van binnen wat goed voor jou is. 

Elk moment en in alle omstandigheden heb jij een keuze om je eigen weg te kiezen in jouw leven. Werk niet gewoon hard maar werkt met je hart. 

Dat waren mijn 4 x Fuck is geluk regels. 

4 x Fuck is geluk: 

  1. Fuck verwachtingen

  2. Fuck(leef)tijd

  3. Fuck Status

  4. Fuck het stemmetje in je hoofd

Dan klinkt mijn grafrede als volgt:

Laten we proosten op het leven want 4 x Fuck heeft Nancy ons gegeven.

I rest my case!

Graag wil ik jou motiveren om na te denken over JOUW 4 x Fuck = geluk regels en deze om te zetten in actie voor 2023. Proost!