Gastblog Thirza: Homemade Roomspray

Thirza is herborist in opleiding, heeft een eigen kruidentuin en organiseert wildpluk safari’s. Thirza is your green witch next door en te volgen op Instagram via @thirza.krullenenkruiden


--

Ik word zelf helemaal blij van haar floral roomspray met Lavendel, Ylang Ylang en Lemongrass. Jij kunt deze ook makkelijk zelf maken, ook leuk om met de kids te doen.

Speciaal voor jou heb ik hier het recept met 37,5% vodka:

- Spray Flesje van 30 of 50 ml (online verkrijgbaar bij o.a. totaalbalans)
Ik persoonlijk kies voor helder glas omdat ik dan de bloempjes kan zien, maar je zou ook bruin glas kunnen gebruiken.
 - 50/50 37,5% vodka en gedestilleerd water
Gedestilleerd water is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de Hornbach, niet voor consumptie! Let op, geen gedemineraliseerd water gebruiken.
- Etherische olie
Ik doe max 10 druppels in een flesje van 30 ml. Niet onverdund op de huid gebruiken en absoluut niet teveel. Ik heb gekozen voor Lavendel, Ylang Ylang en Lemongrass. Je kunt zelf ook experimenteren met geuren.
- Leuke gedroogde of verse bloempjes, dennennaalden en steentjes om op te fleuren
- Het kan gelijk gebruikt worden, maar na 2 weken vind ik de geur pas optimaal. Zeker een half jaar houdbaar, maar dan is het flesje vast al leeg. Je kunt het flesje dan gewoon hergebruiken.

Weetjes
-Etherische oliën zijn eigenlijk geen oliën en zijn ook niet op te lossen in water. Gebruik daarom altijd een tussenstof of emulgator zoals alcohol, olie of keltisch zeezout. Druppel nooit zo gelijk in bad, want dan blijft het drijven.
- Pure E.O’s niet onverdund op je huid druppelen wat er ook op de verpakking staat.
- Pas op met baby’s, jonge kinderen en zwangerschap, informatie op de verpakking is niet altijd correct. Doe altijd je eigen research.

Thirza’s story:

Je kent het vast wel, die avonden op Pinterest. Lekker struinen door alle foto’s en video’s om je creatieve ideeën (waar je waarschijnlijk niets mee gaat doen) uit te breiden. Zo stuitte ik een aantal jaar geleden op een haar mist, tegen nare eetluchtjes en nog wat andere dingen. De ingrediënten waren; etherische olie, gedestilleerd water en alcohol a.k.a ethanol. “Alcohol?” dacht ik.. Dat kan toch nooit goed zijn voor je haar?!
In het verleden ben ik wel eens een flesje met room spray tegen gekomen in een winkel, daarin zaten vergelijkbare ingrediënten als in de haarmist. Ik vond het best wel prijzig en besloot na het zien van de ‘haarmist’om de roomspray met dat recept te maken. Het resultaat was fantastisch! Ik gebruikte verschillende etherische oliën om de perfecte blend te creëren. Ik verdiepte mij in EO’s en welke combinaties goed waren voor bepaalde klachten. Uiteindelijk kwam ik op de mix; Lavendel, Ylang Ylang en Lemongrass. De laatste twee zijn best wel heftig, dus daar gebruik ik niet zo veel van in de spray. Deze oliën werken rustgevend op het zenuwstelsel, er zijn vast wel wat mensen zijn die dat kunnen gebruiken.

Tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde leer ik precies welke oliën (de merken) zuiver zijn en welke niet. Er worden heel veel EO’s verkocht van grote namen waarbij mensen denken dat het goed spul is, maar helaas is dit meestal niet zo (Ik noem geen namen). Het is belangrijk dat je goed achtergrond research doet, niet alleen met betrekking tot de kwaliteit van de olie, maar ook hoe de producenten zorgzaam omgaan met onze lieve natuur. De opbrengst aan essentiële olie is voor bijvoorbeeld echte Lavendel (Lavandula angustifolia) rond de 0,5 tot 1 %. Dat wil zeggen dat er 100 tot 200 kilo bloeiende lavendel nodig is voor 1 liter lavendelolie. Je kunt je voorstellen dat daar heel veel geoogst voor moet worden.

Tijdens mijn wilde kruiden safari’s vind ik het altijd leuk om na afloop iets te maken samen, deze spray is perfect daarvoor. Ik stop alles in een kratje en we kunnen overal in de natuur de spray maken. Leuk om zelf geplukte bloemen eraan toe te voegen. De alcohol (ethanol) onttrekt de kleur van de bloem, korenbloem blijft een halve dag blauw, goudsbloem iets langer oranje. Het is heel easy om zelf te maken, maar bij mij kopen is uiteraard ook mogelijk.

Soms kom ik om 08.00 uur (met mijn kinderen erbij) aan de kassa met 4 flessen vodka. Ik moet dan heel erg lachen, wat denken mensen wel niet. Ook bij de glasbak krijg ik vragende blikken, haha! Je kunt bij de drogist een flesje ethanol (niet voor consumptie) kopen, maar ook gewoon vodka bij de supermarkt. Oké, ik moet toegeven, likeurtjes maak ik ook vaak, niet voor mezelf, want na een slok ben ik al ontoerekeningsvatbaar. Dus mijn keuze gaat al snel uit naar vodka van 37,5%. Wanneer ik medicinale tinctuurtjes maak ik gebruik ik andere alcohol 96% (Navimer), maar dat is een ander verhaal.
De alcohol is nodig voor het conserveren, het oplossen van de EO en zodat de geur goed verspreid wordt. Het gedestilleerde water is vrij van virussen, ziektekiemen en bacteriën. Zo blijft je roomspray lekker lang goed.

Ga jij dit maken? Laat dan weten wat je ervan vindt in de comments of via @ncyessentials of @thirza.krullenenkruiden

Liefs,

Thirza

-Your green witch next door