Hoe dankbaarheid jouw leven (nog) fijner kan maken!

Waar ben jij dankbaar voor vandaag? 

Veel mensen die succesvol zijn in wat ze doen zijn dankbaar. Zo heeft Oprah Winfrey jarenlang de kracht van dankbaar zijn bepleit en schreef ze zelfs tien jaar lang zonder overslaan elke dag in haar dankbaarheidsdagboek.

“Soms zijn we er zo op gefocust dat onze klim lastig is, dat we uit het oog verliezen om simpelweg dankbaar te zijn voor het feit dat je een berg kunt beklimmen.”- Oprah Winfrey-

Dankbaarheid zorgt voor een succesvol gevoel. Als je je eenmaal dankbaar en succesvol voelt, dan verhoog je jouw energieniveau.

Wetenschappelijk bewijs

Wist je dat je de voordelen van dankbaarheid wetenschappelijk kunt meten? In een experiment “counting blessings versus burdens” werd de ene groep gevraagd zaken op te schrijven waar ze zich dankbaar voor voelden en de andere groep zaken waarover ze zich geïrriteerd hadden. De eerste groep gaf aan het einde van de dag duidelijk blijk van een lager stressniveau. Voor een ander onderzoek werd aan een groep studenten die veel piekerden gevraagd om 15 minuten voor het slapen gaan een lijst te maken van dingen waar ze dankbaar voor waren. Dat werkte positief, het verminderde onwelkome gedachten en hielp deelnemers dieper slapen. 

Dankbaarheidsdagboekje

Als je tevreden en happy bent hoef je jezelf er waarschijnlijk niet aan te herinneren. Dan voel je de dankbaarheid als een warme stroom door je lichaam gaan. 

Maar juist op de momenten dat je je wat minder voelt kun je een extra portie dankbaarheid gebruiken. Dan is het fijn als je voor jezelf een manier hebt bedacht om je uit die negatieve staat van zijn te ‘trekken’. 

Dankbaarheid kun je oefenen. Gebruik het NCY dankbaarheidsboekje als je ritueel. Hoe werkt het?

Stel jezelf elke avond voordat je gaat slapen de vraag: 'Waar ben ik dankbaar voor vandaag?'. Schrijf elke dag 15 minuten voor het slapen gaan 3 punten op. Noteer een week voordat je begint hoe goed en hoe lang je hebt geslapen. De week daarna schrijf je ‘s avonds in je dankbaarheidsboekje en de ochtend erna hoe je hebt geslapen. Probeer dit een aantal weken.

Daarnaast heb ik nog een paar leuke  tips voor je:

Dankbaarheidsoefeningen

1 Begin de dag dankbaar

Deze kleine oefening is echt een must wat mij betreft. Je kan het in je bed doen wanneer je net wakker wordt en het hoeft maar een paar seconden te duren. Bedenk elke dag één ding waarvoor je dankbaar bent. Het maakt niet uit wat het is, iemand in je leven, dat je je fit voelt, iets wat je fijn vindt om te doen of voor het lekkere ontbijt wat je gaat maken. Je zal merken dat de positieve vibes door je lichaam stromen, heerlijk toch?

2 Zeg het hardop! 

Dankbaar zijn en het niet zeggen, dat is zoiets als een cadeautje mooi inpakken en het niet geven! Geniet je ergens van, ben je ergens blij mee, vind je iets mooi? Zeg het dan. Spreek bijvoorbeeld naar je partner uit dat je dankbaar bent dat hij/zij in jouw leven is. Zie je een mooie zonsondergang? Spreek het uit! Zo zijn er nog talloze andere dingen waar je dankbaar voor kan zijn.

3 Dankbaarheidsmeditatie
Boeddhistische monniken beginnen er hun dag mee: een meditatie waarin ze dankbaarheid uitspreken voor alle zegeningen in hun leven. Hiermee start je je dag op een positieve manier. Je hoeft geen zen-meester te zijn of zelf te bedenken hoe je die meditatie aanpakt: als je op youtube zoekt naar ‘gratitude meditation’ vind je eindeloos veel geleide meditaties, waarbij je wordt geholpen om je gedachten te richten op alles waar je dankbaar voor bent. 

4 Stuur dankbaarheid-kaartjes.
Waarom zou je de positieve effecten van dankbaarheid alleen voor jezelf houden wanneer je ook anderen er blij mee kunt maken? Stuur eens een handgeschreven kaartje aan iedereen aan wie je iets te danken hebt. De ontvanger van jouw kaartje zal blij verrast zijn dat je de moeite hebt genomen om een handgeschreven kaartje te sturen: zoiets ontvang je tenslotte niet elke dag. Dit kun je natuurlijk ook met een appje of mailtje doen.. Maar een handgeschreven kaartje is wel extra leuk natuurlijk.

Succes met de oefeningen, you got this!

Tot slot:

Het zal even wennen zijn, maar geloof mij.. Bewust omgaan met dankbaarheid is geweldig! Door dankbaarheid te tonen heb ik diepere gesprekken met mijn naasten, voel ik meer liefde voor anderen. Ik daag je uit om de aankomende weken met het dankbaarheidsboekje aan de slag te gaan. Dit is een laagdrempelige oefening die ook nog eens erg leuk is. Print het document uit en je kan vanavond nog aan de slag!