Shocking! Je bent niet alleen: 85% van de vrouwen schiet maandelijks in de kramp

En nee, niemand praat er graag over

Je menstruatie: het is misschien niet een onderwerp dat je tijdens een gezellig cocktailavondje met vriendinnen bespreekt onder het genot van een Bloody Mary ;) Voor sommigen is het onderwerp zelfs een beetje taboe. Misschien heb je daardoor het gevoel dat jij de enige bent die elke maand krom ligt van de menstruatiepijn en nauwelijks weet hoe ze de dag door moet komen. No worries girl, you’re not alone! Het Radboud UMC deed in 2019 onderzoek onder 42.000 vrouwen in Nederland. Maar liefst 85% van alle deelnemers geeft aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. En zelfs een derde van de vrouwen zegt dat ze tijdens haar menstruatie activiteiten moet laten schieten en niet alle dagelijkse bezigheden normaal kan uitvoeren.

Let’s talk about it
Eerlijk zeggen: als jij je ziekmeldt op je werk of een feestje skipt omdat je ongesteld bent, zeg je dan gewoon dat de rode vlag uithangt of dat het die tijd van de maand is, of verzin je een ander smoesje? Grote kans op dat laatste. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat bijna de helft van de vrouwen niet eerlijk aan hun familie, vrienden of baas vertelt wat de reden is dat ze activiteiten moeten skippen. Misschien ben je bang dat mensen denken dat je je aanstelt, die maandelijkse ongemakken horen er immers gewoon bij? Aan de andere kant is menstruatie ook niet echt een smakelijk onderwerp en is praten daarover toch nog een beetje taboe. Heb jij ooit met het schaamrood op je kaken gestaan omdat er een tampon of maandverband uit je tas viel terwijl je druk naar je sleutels of je smartphone stond te zoeken? Dat dus. Verontrustend volgens de onderzoekers van het Radboud UMC. Want als jij echt elke maand ontzettende klachten hebt, is het verstandig om even bij je huisarts aan te kloppen om te checken of er niet iets ernstigs aan de hand is.

Let’s do something about it
Tuurlijk, die buikkrampen, donderwolk boven je hoofd en onverzadigbare zin in chocola horen een beetje bij het vrouw zijn. Maar je wil toch niet een keer per maand een paar dagen gestrekt liggen en al die leuke avondjes afzeggen? Of dagen lang niks gedaan krijgen op je werk omdat jij alleen maar in foetushouding in bed wil liggen? Hier nog even een confronterend feitje om het verhaal compleet te maken: uit het onderzoek bleek nog dat vrouwen gemiddeld zo’n 9 hele dagen per jaar uit de running zijn door menstruatieklachten. Hallo, daar heb je toch helemaal geen tijd voor? Life’s too short!

Doe er dus wat aan! De menstruatieampullen van NCY Essentials gebruiken bijvoorbeeld. Die helpen jou je periode door. De ampullen bevatten een mengsel van essentiële oliën, die je niet alleen het gevoel geven dat je in een warm bad stapt, maar ook nog een superlekker ruiken. De verpakking bevat 6 menstruatieampullen die je dagelijks op jouw buik smeert. Het verlicht je menstruatieklachten en geeft je zelfs een opgewekt gevoel. Geen pijnstillers en andere chemische troep meer nodig en geen feestje meer dat aan jouw neus voorbij gaat. En als je toch zin hebt in die reep chocola, dan mag je jezelf best nog wijsmaken dat je die verdiend hebt hoor ;) Op naar een happy time of the month!

Bronvermelding:

Artikel Radboud UMC
Artikel Ajog