Weg met die smartphone: waarom en hoe je écht een dagje offline moet gaan!

Met alles wat NCY doet, van onze producten tot onze verhalen, zijn wij erop gericht de fysieke en mentale gezondheid van onze community te verbeteren. Daarom willen we het vandaag met je hebben over screentime, offline gaan en gezondheid. We leven in een digitale generatie, waarbij we bijna alles online doen. Met de lockdown is dit nog erger geworden en werken velen van ons zelfs vanuit huis. Dit heeft invloed op onze gezondheid en om weer op te laden is het heel belangrijk dat we zo nu en dan even offline gaan. Maar waarom is dat precies zo belangrijk? En wat moet je dan doen als je de hele dag niet op je telefoon kan? Lees snel verder!

 

Digitalisering brengt veel voordelen, maar ook veel nadelen

Door social media kunnen wij veel makkelijker bedrijven opbouwen, met elkaar in contact komen en ontzettend veel leren. Uit social media halen wij dan ook informatie en kennis, maar ook plezier en verbondenheid. Het continu online leven neemt echter ook wat nadelen met zich mee. Zoals wij eerder al hebben beschreven, zijn onze ogen niet echt gemaakt voor de schermen waar we de hele dag naar kijken. Kunstmatig licht verstoort ons natuurlijk slaappatroon, waardoor we moeilijker in slaap komen en minder diep slapen. Kortom, technologische apparaten zoals laptops en smartphones, zorgen er dus voor dat wij vermoeider raken. Zo lang we online zijn, laden we niet echt op, al liggen we uren in bed. En natuurlijk is het leuk om voor het slapengaan nog even de Instagram story van je favoriete influencer te bekijken, maar gezond is het niet. Door constant aan te staan krijgen wij alleen maar meer stress en dat willen we niet.

Het verstoren van natuurlijke patronen is natuurlijk nog erger geworden met de pandemie. We zijn het gewend om naar het werk te gaan, thuis te komen en dan lekker te kunnen ontspannen. Maar nu is het werk thuis. Zelfs nu onze fysieke activiteit is afgenomen, voelen veel mensen zich vermoeider. Wist je bijvoorbeeld dat Zoom meetings enorm veel energie zuigen? Dat komt door meerdere factoren, zoals het feit dat we veel bewuster nadenken over onze toon en hoe we eruit zien op de camera, dan we doen als we een gesprek voeren in het dagelijkse leven. Daarnaast zijn we ons er meer van bewust dat we bekeken worden, wat ook meer energie kost dan een gesprek dat je face-to-face voert. Vooral met de lockdown is het dus ontzettend belangrijk om af en toe offline te gaan, zodat je energie weer opgeladen is voor de volgende Zoom meeting!

Dit is hoe je een dagje offline gaat

Als je net als het NCY team (en vele anderen) verslaafd bent aan je telefoon, kan het nog wel eens lastig worden om een dagje offline te gaan. In de documentaire ‘The Social Dilemma’ leggen social media experts uit dat mensen niet alleen verslaafd zijn aan de notificaties op onze telefoon. Wij zijn zelfs verslaafd aan de beweging die we maken wanneer we onze telefoon pakken en scrollen op social media. Dit doen wij zelfs vaak onbewust! Wat kunnen we daarvan leren? Ten eerste, The Social Dilemma is een must-watch voor alle verslaafden onder ons. Ten tweede, om succesvol offline te kunnen gaan, moet je een plan hebben.

Bedenk je dus van tevoren wat je gaat doen als je een dag offline gaat. Wil je de dag spenderen aan selfcare of wil je juist iets productiefs doen? Wat je ook kiest, plan activiteiten in voor zowel de ochtend, als de middag en avond, om te voorkomen dat je verveeld raakt en toch je telefoon pakt! Bedenk je ook op welke momenten je het meest getriggerd raakt om online te gaan, zoals ‘s ochtends vroeg. Leg je telefoon ver weg om te voorkomen dat je onbewust toch gaat scrollen. Hieronder volgen wat suggesties voor hoe je je dag zou kunnen spenderen.

Selfcare

 • Wandelen;
 • Spa dagje (lees hier hoe je thuis een DIY spa can creëren en hier hoe je aromatherapie erin kan verwerken met onze producten);
 • Lezen;
 • Schrijven;
 • Creatief bezig zijn, zoals schilderen of tekenen;
 • Op bezoek bij familie;
 • Sporten!

Productief

 • Grondig schoonmaken en/of andere huishoudelijke taken;
 • Uitzoeken welke kleren je nog draagt en welke kleren echt uit je kast kunnen;
 • Werk dat je offline kan verrichten, zoals ideeën uitschrijven;
 • Een maandplanning maken;
 • Lijstjes maken van alles wat je nog moet doen.

Zodra  je een plan gemaakt hebt ben je ready to go! Weg met die smartphone en ga lekker een dagje offline.

 

Bron* BBC Worklife https://www.bbc.com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting

Photo: Pexels https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-zittend-op-de-bank-tijdens-het-kijken-naar-telefoon-met-laptop-op-schoot-920382/