Boos en verdrietig als je ongesteld bent? Blame it on the hormones!

Werd je kwaad omdat iemand in huis jouw snacks op heeft gegeten? Moest je huilen omdat de lockdown wéér verlengd is? Raak je al geïrriteerd als iemand naast je te hard ademt? Hoewel het heel voorstelbaar is dat deze kwesties je een beetje gek maken, kan het ook komen doordat je ongesteld bent. Je kent het wel, als je emoties wat intenser zijn dan normaal, krijg je al snel te horen: ‘ben je soms ongesteld ofzo?’ Nou, misschien wel! Het is overigens heel normaal dat je emotioneler bent tijdens je menstruatie. Dit geldt namelijk voor 75% van de vrouwen op de wereld. Synoniemen van ongesteld zijn: beroerd, slap, misselijk en onwel. Dat is een perfecte beschrijving van hoe slecht je je kan voelen tijdens je menstruatie. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam en wat helpt?

 

Hormonen

Het ervaren van negatieve gevolgen van je menstruatie (pijn of heftigere emoties, bijvoorbeeld), wordt PMS genoemd. Dit staat voor Premenstrual Syndrome, ofwel PMS. Het Premenstrual Syndrome slaat op de vrouwen die in de aanloop naar hun menstruatie vervelende symptomen ervaren. Hoewel het merendeel van de vrouwen last heeft van PMS, kunnen de symptomen hiervan ontzettend verschillen. Zo ligt de ene vrouw een week plat van de buikpijn en heeft de ander alleen mentale klachten. Er zijn echter enkele symptomen die vaak voorkomen, zoals het veranderen van je eetlust en het ervaren van verdrietige gevoelens.

Er zijn verschillende factoren die bij kunnen dragen aan PMS, maar er is tot de dag van vandaag nog geen specifieke oorzaak voor gevonden. Experts stellen echter dat het te maken kan hebben met een verlaging in je oestrogeen en progesteron. Dit zijn hormonen die de productie van serotonine verminderen. Serotonine wordt ook wel eens beschreven als het gelukshormoon, omdat dit hormoon ons helpt bij het reguleren van ons humeur, eetlust en ons vermogen om goed te slapen. Lage levels van serotonine kunnen ertoe leiden dat we ons verdrietig voelen, zelfs als hier geen directe aanleiding voor is. Na onze ovulatie worden deze hormonen natuurlijk verlaagd, waardoor sombere gevoelens getriggerd kunnen worden. Dat verklaart die maandelijkse huilbuien!

Onze hormonen hebben dus ook invloed op onze eetlust. Daarom kunnen we als we ongesteld zijn ineens zin hebben in hele andere dingen dan normaal. Het is een beetje zoals bij een vrouw wanneer zij zwanger is. Ons lichaam bereidt ons tijdens de menstruatieperiode voor op de voortplanting, maar omdat die niet plaatsvindt, kunnen onze hormonen een beetje de overhand nemen. Uit onderzoek blijkt dat koolhydraten de serotonine verhogen en van suiker krijgen we een boost. Daarom hebben we als we ongesteld zijn ook meer zin in zoetigheden, zoals donuts en chocola. Omdat dit echter voor een tijdelijke kick zorgt, kan je je daarna zelfs slechter voelen. Probeer dus weg te blijven van de Snickers en koekjes.

 

Wat kan je wél doen?

Als je je toch elke maand weer ontzettend vervelend voelt, probeer dan wat veranderingen aan te brengen in je levensstijl. De volgende tips kunnen goed helpen bij je PMS klachten!

Eet in plaats van suiker, voedsel dat rijk is aan omega-3 vetten, zoals vis en avocado. Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer toch te bewegen! Wandelen en sporten kunnen je maandelijkse klachten verminderen. Als je sporten een wekelijkse routine maakt, zul je dit makkelijker voort kunnen zetten als je ongesteld bent.

Yoga helpt bij de natuurlijke verhoging van je serotonine levels en door te mediteren, komt je lichaam tot rust. Wooh-zah. Je kan natuurlijk ook menstruatie-ampullen gebruiken om je meer ontspannen en zelfs vrolijker te voelen! De CBD Infusie Aroma Verzorgingsolie voor menstruatie bestaat uit biologisch etherische oliën. Deze oliën zijn samengesteld op basis van de internationaal toegepaste en erkende aromatherapie. Onderzoek wijst uit dat aromatherapie goed kan helpen bij je menstruatie. Oliën als lavendel, rozen, kamille of amandelolie hebben een ontspannend effect op ons. Onze menstruatie-ampullen bevatten onder andere amandelolie en zwarte komijn olie. Is het weer tijd om ongesteld te worden? Het masseren van de onderbuik met onze menstruatie-ampullen, heeft niet alleen een ontspannend effect op de huid, maar de geur van de oliën zorgt er ook voor dat je je meer relaxed voelt. Proberen? Onze menstruatie-ampullen kan je hier bekijken.

 

Bron*: Health Line: https://www.healthline.com/health/womens-health/crying-during-period#how-to-cope