Hoe geur jouw slaap kan verbeteren

Niets is zo frustrerend als slecht of helemaal niet in slaap kunnen komen. Er zijn dan ook  allerlei tips en adviezen online te vinden die helpen om slapeloosheid tegen te gaan. Van rustgevende muziek luisteren voor het slapen gaan tot aan investeren in een matras dat perfect aansluit bij jouw slaapgewoonten. Denk jij dat je alles al geprobeerd hebt? Ik heb wellicht nog iets voor je waar je nog niet aan gedacht had! Namelijk: Geur! 

De juiste geuren kunnen namelijk wonderen doen voor jouw nachtrust. Hoe dit precies werkt? Dat lees je in deze blogpost!

Hoe werkt geur?

Het reukzintuig is het oudste zintuig van de mens en sterk gerelateerd aan het geheugen en de emoties en daarmee ook heel erg persoonlijk.

De cortex van de grote hersenen is verantwoordelijk voor het herkennen van bepaalde geuren. Zodra de neus wordt geprikkeld door een geur, dan gaat er een signaal naar het limbisch systeem. Specifieke geuren, zoals essentiële oliën, worden van nature sneller opgenomen door je reukreceptoren en limbisch systeem. Hierdoor zijn bepaalde geuren verbonden aan een specifieke herinnering. Neem bijvoorbeeld de geur van oma's appeltaart, vers gemaaid gras of dennenbomen. Verschillende geuren brengen verschillende associaties met zich mee.

Naast het triggeren van emoties en geheugen, hebben specifieke geuren tegelijkertijd ook een positief effect op je lichaam. Het is dus met geur ook mogelijk om een kalmerend effect te creëren, waardoor je sneller in slaap valt. Bij NCY zijn we altijd op zoek naar producten die de levenskwaliteit kunnen verbeteren. Omdat geur zo een krachtige werking heeft en het dichtbij de natuur staat, zijn we een paar maanden geleden aan de slag gegaan met de NCY Pillow Spray. We vertellen je er graag meer over. 

Pillow Spray

Pillow spray is de perfecte aanvulling op de reeds bestaande producten van NCY. Jouw ritueel om meer rust, focus en levensvreugde te creëren wordt hiermee compleet. Een goede nachtrust begint met een rustmoment voordat je naar bed gaat. Start jouw night routine met een paar druppeltjes CBD Olie, breng vervolgens de Spieren & Gewrichten aan op stijve of vastzittende spieren, en gebruik de Skin Crème om je huid te hydrateren en te voeden. Nadat je klaar bent in de badkamer en in bed wilt stappen, spray je de Pillow Spray over je beddengoed. Door deze routine te herhalen ga jij de geur van de spray associëren met een rustmoment.

Momenteel zijn er 2 varianten verkrijgbaar van de Pillow Spray. Goed om te weten is dat de spray op waterbasis is, en niet op basis van alcohol.

Sparkling Breeze
De geur van fris beddengoed. Er gaat niks boven de geur en het gevoel van fris beddengoed. Geeft je een gevoel van geborgenheid. Heb je er wel eens op gelet hoe goed je slaapt onder fris-gewassen beddengoed dat buiten heeft gedroogd? Ik moet denken aan het heerlijke warme gevoel dat ik vroeger kreeg als mijn moeder de was had gedaan. Tovert instant een lach op het gezicht!

Fresh Orange:

Sinaasappelgeur heeft een kalmerende werking, helpt bij een zenuwachtig gevoel en verbetert je stemming. Daarnaast heeft deze geur ook iets fris en is daarom geliefd bij zowel volwassenen als kinderen. De geur van sinaasappels en citrus laat mij denken aan zonovergoten zomers in Italië, pure gelukzaligheid en warmte.

Sweat dreams

Onderzoek toont aan dat natuurlijke geuren in de slaapkamer tot positievere dromen leiden. Duitse wetenschappers van de universiteit van Mannheim onderzochten de relatie tussen de emotionele inhoud van dromen en geur. Wat bleek? Deelnemers van het onderzoek  die in een ruimte sliepen met een aangename bloemengeur hadden beduidend positieve dromen dan degenen die werden blootgesteld aan de nare zwavelgeur van eieren. 

Wij begrijpen dit wel.. De geur van fris beddengoed of sinaasappelgeur is een stuk aangenamer dan de geur van eieren..

Grappig feitje

De geur van je partner.. dit is misschien nog wel de belangrijkste geur voor een goede nachtrust! Uit onderzoek blijkt namelijk dat slapen met de geur van je partner ervoor zorgt dat je sneller, langer en beter slaapt. De geur van je partner heeft zelfs hetzelfde effect als melatonine. Dus mocht je partner een tijdje van huis zijn, doe zijn of haar shirt aan 's nachts. Het helpt echt!

Tot slot

Associaties creëren heeft even tijd nodig. Hoe langer jij dagelijks de Pillow Spray in je avond routine/ritueel verwerkt, hoe sterker het effect wordt. Ben je benieuwd naar wat de Pillow Spray voor jou kan betekenen? Klik dan hier. 

De voordelen van goed slapen? Die lees je hier.